Arabuluculuk Nedir?
Arabuluculuk, 2012 yılında Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu ile Türk hukuk sistemine mahkeme dışı alternatif bir çözüm yolu olarak getirilmiştir. İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı ile işçi-işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda arabulucuya başvurulmasının zorunlu hale gelmesiyle oldukça önem kazanmıştır. Bu alternatif çözüm yolu ile taraflar arası iletişim sağlanarak güven ve saygı çerçevesinde hızlı, gizli ve etkin şekilde ve arabulucu kontrolünde uyuşmazlığa ortaklaşa bir çözüm bulunur.
Arabulucu Kimdir?
En az 5 yıl mesleki kıdemi olan, yasa tarafından belirlenen arabuluculuk eğitimini almış ve sınavlarında başarılı olmuş Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünün, Arabuluculuk Daire Başkanlığının Arabulucular Siciline kayıt yaptıran hukukçulardır. Arabulucu, faaliyetin başında tarafları süreç hakkında aydınlatır, özenle ve eşitlik ilkesi çerçevesinde bu süreci yürütür.
Arabuluculuğa Elverişli Dava Türleri Nelerdir?
Taraflar; iş hukuku, tüketici, ticari, kira, aile, fikri ve sınai uyuşmazlıklara ilişkin pek çok hukuki meseleyi arabuluculuk yöntemiyle çözebilirler. Aile içi şiddet iddiasını içeren uyuşmazlıklar ise arabuluculuğa elverişli değildir.
KAYNAKÇA
Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu, http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.6325.pdf , 18/07/2018
Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanun Yönetmeliği, http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/06/20180602-1.htm , 18/07/2018
ELİF YILDIZ