5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre;
İş kazası 13. maddede hükme bağlanan şu beş durumda meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen özre uğratan olaydır:
Bir olayın iş kazası sayılabilmesi için,
Bildirim için ise o yerin yetkili kolluk kuvvetlerine derhal ve kuruma da en geç kazadan sonraki üç işgünü içinde (iş kazasının işverenin kontrolü dışındaki yerlerde meydana gelmesi halinde, iş kazasının öğrenildiği tarihten itibaren başlar) bildirilmesi gerekmektedir.
Meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal özürlülük halleridir.
Bildirim için ise, bu durumun öğrenildiği günden başlayarak üç işgünü içinde, iş kazası ve meslek hastalığı bildirgesi ile kuruma bildirilmesi gerekmektedir.
İŞVERENİN HUKUKİ SORUMLULUĞU
Öncelikle iş sağlığı ve güvenliği açısından gerekli her türlü önlemi almak üzere nihai sorumluluk, işverene bırakılsa da devletin sorumluluğu ortadan kalkmaz. İşverenin genel yükümlülükleri 63331sayılı İSGK’nun 4. Maddesine göre ana başlıklar halinde şöyle sıralanabilir:
İŞÇİNİN HAKLARI
İş kazası geçiren işçiye sağlanan haklar şu şekildedir;
İŞ KAZASI NEDENİYLE MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT
Gerekli iş sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmadığından iş kazası ve meslek hastalığına maruz kalan ve bu suretle bedensel ve ruhsal bütünlüğünün ihlali sonucu zarara uğrayan işçi, işverene karşı, TBK 49 gereği maddi tazminat, TBK 56 gereği ise manevi tazminat talep edebilir. Tazminat miktarının belirlenmesinde en önemli kıstaslar müterafik kusur ve tazminatın hak sahibini zenginleştirmemesidir ancak kanun koyucu her olayda ihtiyacı karşılayan kesin bir kural koymaktaki zorluğu göz önüne alarak manevi tazminatın hükmedilmesini hakimin takdirine bırakmıştır. İş kazasının şiddeti, bedensel acının şiddeti ve devam süresi gibi unsurlar hakimin takdir yetkisinde belirleyici rol oynar.
Maddi tazminatın kapsamını belirleyen TBK 53. , 54. Ve 55. Maddeler gereği;
.
Ölüm halinde talep edilebilecek zararlar şunlardır:
KAYNAKÇA
ŞENER Ahmet Melik, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na Göre İşverenin Sorumluluğu, İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku Dergisi, Cilt:11, Sayı: 42
http://dergipark.gov.tr/download/article-file/287177 , 17/07/2018
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu , http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5510.pdf , 17/07/2018
YAZAN: ELİF YILDIZ